Зв’язки з громадськістю (PR), бібліотека та ПДГ

Як пов’язані бібліотека і громада, бібліотека і влада? Які проблеми виникають при взаємодії? Які існують шляхи їх вирішення? Ці та інші питання розглядалися на семінарі «Зв’язки з громадськістю як елемент бібліотечної політики» у Кіровоградській центральній міській бібліотеці.

Теоретична частина семінару складалася з  перегляду слайдів про історію зв’язків з громадськістю та доповідей про сучасні напрями та інструменти PR. Також висвітлювалися основні моменти роботи з засобами масової інформації. Присутні познайомилися з тим, як треба потрібно складати прес-реліз, що таке прес-кіт та з чого він формується. Прикладом роботи зі ЗМІ стала розповідь головного бібліотекаря філії № 12 Салтан К.В. про телевізійну програму «Культурна скарбничка», зйомки якої відбуваються у бібліотеці.

Розглядався і такий напрям PR, як робота з соціальними мережами. Тему «Бібліотеки в соціальних медіа» розкрила головний бібліотекар ІРЦ Барамба С.О.

Усі обговорення відбувалися за «Методом шести капелюхів». Завершився семінар круглим столом «Бібліотека як громадський осередок».  У підготовці до семінару активно використовувалися матеріали Пункту доступу громадян до офіційної інформації, бібліотекар ПДГ також поділилася досвідом роботи з громадськістю.

Робота з владою є невід’ємною частиною зв’язків з громадськістю, тому під час семінару прозвучали «Історії успіху» про роботу з владою. Так, депутат Кіровоградської міської ради Дрига В.В. презентував свою співпрацю з бібліотекою-філією № 7 і благодійну допомогу цій бібліотеці. А завідуюча бібліотекою-філією № 5 Котлярова С.О. розповіла про співпрацю з депутатом Полонським І. О., який зробив ремонт у бібліотеці. На фото можна побачити, як бібліотека виглядала до і якою гарною вона стала після ремонту.

 

За цією темою було проведено інтерактивну гру «Завідуюча відвідує депутата» та хвилину – роздум «Чим може бути вигідна депутату наша бібліотека». Ідеї учасників збиралися у «Квітку Ідей»: думки писалися на пелюстках і кріпилися до середини квітки.

Організатори семінару – працівники відділу інноваційно–методичної роботи – сподіваються, що він стане поштовхом для подальшої роботи бібліотек з громадськістю.

Ірина Хоменко, бібліотекар МЦБС

Опубліковано у Програма сприяння парламенту. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.